lördag, maj 05, 2007

Original


Om någon är intresserad av hur mycket jag brukar ändra kattbilderna i Photoshop, kommer det exempel här. Här har jag gjort det jag brukar göra på alla bilder, i stor sett.

Bilden i detta inlägg är originalet. I inlägget ovan finns den bearbetade. Jag har "rätat upp" bilden, eftersom kameran var på sniskan när jag fotade. (Är jättedålig på att ta "rakt"!) Jag har använt mig av funktionen som minskar de starkt solbelysta partierna och ljusar upp skuggorna (Shadow/Highlights), vilket jag tyckte behövdes på denna bild med stora kontraster mellan ljus och skugga. Det gör jag dock sällan annars.

Jag har använt mig av Levels, för att ljusa upp hela bilden, men behålla Gretas svarta partier mörka. Sedan har jag dämpat färgerna något i Hue/Saturation, de brukar ibland förstärkas i Levels.

Förutom att jag förstås har minskat storleken på bilden och beskurit den, har jag lagt till skärpa, samt tagit bort brus (i Filter). Jag har också lagt till en vit ram med svart kant. Voila! Ungefär så mycket fixar jag varje bild. Mer eller mindre. Detta räcker oftast för att jag ska bli tillräckligt nöjd, jag har inte ambitionen att vara så avancerad och kan inte så många funktioner heller :-)

(Bilden är förstår klickbar, för att kunna ses i större storlek, som alla bilderna i bloggen är, nästan.)
PS. Monkeygirl har lärt mig det mesta och något har jag luskat ut själv :-)

3 kommentarer:

Elise sa...

Jag kan Photoshop ganska bra, men jag är alltid för lat för att fixa... faktiskt gör jag ytterst sällan något med mina bilder nuförtiden. Det är dumt för även små saker som du har gjort här kan ju förbättra en bild mycket! Särskilt levels ser man ju tydligt vilken skillnad det gör. Sen hjälper det ju att motivet är så fint också. :)

Britta sa...

Aj, vad pyssel det krävs! :-)
Jag brukar nöja med att kasta på en festlig ram runt bilderna (kanske distraherar den lite iallafall?). Annat som jag försöker mig på brukar inte göra bilden bättre ;-). Jag använder photoshop elements, men klarar verkligen bara de mest basic funktionerna.

Greta är hur som haver en riktig sötnos, det är Nora med, paddor är så fina :)

anna-stina sa...

Idealet vore väl om man inte behövde fixa bilderna alls! ;-) Om man vore mer noggrann och hade så bra kamera att det blev bra ändå. Men det händer inte ofta i mitt fall.

Men risken är förstås också att man överarbetar bilder, bara för att man tycker det är så kul att fixa :-)